Dark'n Stars
QUANTUM TEORİSİ Mİ? İZAFİYET TEORİSİ Mİ? Yasak
Dark'n Stars
QUANTUM TEORİSİ Mİ? İZAFİYET TEORİSİ Mİ? Yasak
Dark'n Stars
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dark'n Stars


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 QUANTUM TEORİSİ Mİ? İZAFİYET TEORİSİ Mİ?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
a-sosyal
..::υzмαη üує::..
..::υzмαη üує::..
a-sosyal


Mesaj Sayısı : 454
Rep Gücü : 870
Doğum tarihi : 08/04/93
Yaş : 30
Lakap : _BY_ACABA_

QUANTUM TEORİSİ Mİ? İZAFİYET TEORİSİ Mİ? Empty
MesajKonu: QUANTUM TEORİSİ Mİ? İZAFİYET TEORİSİ Mİ?   QUANTUM TEORİSİ Mİ? İZAFİYET TEORİSİ Mİ? I_icon_minitimePtsi Nis. 13, 2009 9:16 pm

HİÇ BİLMEDİĞİNİZ BİR EVREN!


Acaba aynı anda bizim göremediğimiz bir hatta birçok evrenle iç içe aynı dünyayı paylaşıyor olabilir miyiz? Biz görmesek de yanı başımızda ortaçağ şövalyeleri atlarıyla geziyor olabilir mi? Paralel evrenler, 11 boyutlu bir dünya, süpersimetri, wormhole' yani elmanın üstündeki kurt deliklerine benzetilen ve 'kurt delikleri' denilen uzay tünelleri ile zamanda yolculuğa da el veren bir evren, her şeyi tek bir teoriyle (Einstein'ın çözmek için 30 yılını verdiği her şeyin teorisi) çözmeyi amaçlayan quantum fiziği tüm bu sorulara cevap arıyor.

Neredeyse 300 yıl önce Isaac Newton, elma ağacından bir elmanın düştüğünü görünce, buna bir gücün sebep olduğunu düşünerek, yerçekimi yasasını bulmuştu. Yerçekimi, sadece elmayı değil, gezegenleri, Ay’ı, yıldızları da etkiliyen güçtü. Ama Newton’un bilmediği bir şey vardı, yerçekimi nasıl çalışıyordu? Bunu anlayamamıştı.

Newton’dan asırlar sonra genç bir fizikçi olan Einstein’ın da bir rüyası vardı: Evrendeki tüm fizik yasalarını tek bir teoride birleştirmek. Kainatın yasalarını basit, tek bir teoriyle çözmek. Einstein’ın bu rüyasını tamamlamaya ömrü yetmedi ama quantum fizikçileri bunu bulduklarını söylüyorlar.



Evrenin sırrını çözebilmek için büyük şeyleri (galaksiler, gezegenler, yıldızlar) yöneten güçlerle, küçük şeyleri(atomlar, elektronlar, nötronlar) yöneten güçleri birleştirmek gerekiyordu. Yani büyük şeylerin dünyası ile küçük şeylerin dünyasını bir araya getirmek. İşte burada devreye quantum fiziği giriyor. Quantum fiziği bildiğimiz evren yasalarını o kadar değiştiriyor ki, adeta şoke oluyorsunuz. Çünkü küçük şeylerin dünyası bildiğimiz geometrik, düzenli evren yasalarına benzemiyor, sağ-sol, yukarı-aşağı, saatler,hiçbir şey bildiğimiz dünya yasaları gibi değil.

Quantum fiziğine göre, her şey tüm evrendeki her şey, en küçük parçadan, en büyük yıldızlara kadar her şey, minnacık, titreşen, minik enerji sicimlerden (strings) oluşuyor. Bu sicimler birbirleriyle birleşip, ayrılabiliyorlar, tıpkı bir çellonun farklı notalar veren telleri gibi, bu sicimler de farklı şekilde titreşiyorlar, yani tüm evren bir orkestra gibi...Einstein’in çözmeye çalıştığı 200 yıllık denklemlerin altında sicime benzer cisimler vardı. Yalnız Einstein’in karşı olduğu bir nokta quantum evreninde her şeyin rastlantılara bağlı olmasıydı, Einstein bunu ‘Tanrı zar atmaz’ diyerek belirtti.

Bu teorinin aksayan önemli bir özelliği gözle görülememesi, kanıtlanamaması, o yüzden de quantum fiziği bir bilim mi, felsefe mi sorusunu akla getiriyor. Quantum fiziğinin en ünlü fizikçisi Wittin, beş ayrı string teorisini tek bir teoride (M- teorisi) birleştirerek bulmacayı çözdü. Wittin’e göre evren sadece makarna benzeri sicimlerden değil, (membrane) denilen zar gibi tabakalardan oluşuyor. Hatta big-bang yani büyük patlamanın da bu tabakların birbiriyle çarpışmasından oluştuğunu söylüyor. Bu tür çarpışmalar şu anda da var oluyor ve gelecekte de var olacak…

Bu arada Amerika’da ve Fransa’da iki laboratuarda atomları parçalamak ve quantum evrenini çözmeye yarayacak deneyler yapılmakta, her iki laboratuar birbirleriyle yarışıyorlar, bakalım önce hangisi bir kanıt bulacak? Bazı bilim adamları paralel evrenler, süpersimetriler gibi alışmadığımız şeylerden oluşan quantum evrenine, yani string teorisine, M teorisine inanmıyorlar. Kimin haklı olduğunu zaman gösterecek.


HER ŞEYİN TEORİSİ

Fizikçilerin belirttiğine göre kainatın temel parçaları elektronlar, nötronlar, kuarklardır. Bunlar tıpkı bir lisanın alfabesi gibidir, daha ötesi yoktur. Sicim teorisi ise bunun aksini iddia ediyor. Sicim teorisine göre bu parçacıkları da incelersek, günümüzün teknolojik kapasitesinin üzerinde kesinlikle incelersek, tek boyutlu, minicik, titreşen, danseden, salınan halkalar buluruz. Fizikçiler bunlara ‘sicim’ ‘string’ diyorlar.

Örneğin, bir elmayı bileşenlerine ayırdığınız zaman atomlar, elektronlar, nötronlar, protonlar, kuarklar ve son olarak string yani sicimler gelir.
Böylece quantum fiziği ile izafiyet teorisi arasındaki uyumsuzluk bir kez daha ortaya çıkar çünkü her ikisi aynı anda doğru olması imkansızdır. String teorinin savunucuları, bunun teorik fiziğin ‘Gordiyon Düğümü’ nü çözdüğüne inanıyorlar.

Einstein’ın zamanında tabiattaki güçlü ve zayıf kuvvetler henüz keşfedilmemişti ama Einstein en azından başka iki gücün varlığını buldu: yerçekimi ve elektromanyetizma. Einstein tabiatın bu kadar ölçüsüz bir tasarıma dayandığını kabul etmiyordu. Bu yüzden de 30 yıl boyunca bu iki kuvveti tek büyük bir prensip altında birleştirecek bir ‘birleşik alan teorisi’ ni araştırmıştı. Bu yüzden de fiziğin esas alanlarından uzaklaştı. 1940’ların başında bir arkadaşına şöyle yazmıştı: “ Çorap giymemekle tanınan ve özel günlerde ortaya çıkartılan antika, yaşlı, yalnız biri oldum! “

Einstein kendi zamanın çok ilerisindeydi. Yarım asırdan uzun bir süre sonra, onun birleşik teorisi çağdaş fiziğin ‘Kutsal Kase’si haline geldi. Ve büyük bir grup matematikçi ve fizikçi sicim teorisinin buna cevap olacağına inanıyorlar. Her şey mikroskobik düzeyde titreşen sicimlerden oluşan tek bir prensibe dayanmaktadır.

Sicim teorisine göre, gözlemlenebilen tüm cisimler, doğanın güçlü ve zayıf kuvvetleri, elektromanyetizma ve yerçekimi titreşen sicimlerin değişik yansımalarıdır. Tıpkı bir çellonun veya piyanonun değişik frekanslarda titreşmesi gibi. Yalnız sicimler müzik üretmiyorlar, elektron başka bir tonda titreşirken, kuark başka bir tonda titreşiyor.

Böylece fizik tarihinde ilk kez kainatın nasıl yapıldığını açıklayabilecek temel bir çerçeve bulunmuş oldu. Bu yüzden de sicim teorisi 'her şeyin teorisi' ‘Theory of Eerything’ (TOE ) veya Son, final teori olarak adlandırılıyor.

Brian Greene, Colombiya Üniversitesi’nde fizik ve matematik profesörü ve sicim teorisinin önde gelen teoryenlerinden biri. 1999’da ‘The Elegant Universe’ isimli bir kitap yazdı. Bu kitapta süpersicimler, gizli boyutlar ve final teoriyi okurlarına açıklıyor.

kaynak: elegant universe;
çeviren: müjde dural



.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://osmanlitarihi.yetkinforum.com
 
QUANTUM TEORİSİ Mİ? İZAFİYET TEORİSİ Mİ?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Dark'n Stars :: | Eğitim & Öğretim | :: | Fizik |-
Buraya geçin: