Dark'n Stars
2010 ÖSS SİSTEMİNİN YENİ AYRINTILARI Yasak
Dark'n Stars
2010 ÖSS SİSTEMİNİN YENİ AYRINTILARI Yasak
Dark'n Stars
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dark'n Stars


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 2010 ÖSS SİSTEMİNİN YENİ AYRINTILARI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
a-sosyal
..::υzмαη üує::..
..::υzмαη üує::..
a-sosyal


Mesaj Sayısı : 454
Rep Gücü : 870
Doğum tarihi : 08/04/93
Yaş : 31
Lakap : _BY_ACABA_

2010 ÖSS SİSTEMİNİN YENİ AYRINTILARI Empty
MesajKonu: 2010 ÖSS SİSTEMİNİN YENİ AYRINTILARI   2010 ÖSS SİSTEMİNİN YENİ AYRINTILARI I_icon_minitimePerş. Nis. 02, 2009 8:28 am

KATSAYI SORUNU?
2010 sistemi ile ilgili henüz belli olmayan en önemli konu 'yerleştirmeye esas puanlar hesap edilirken, okul puanlarının çarpıldığı katsayıların ne olacağı' sorusu. Mevcut sistemde 0.3 ve 0.8 olan bu katsayıların nasıl değişeceği ile ilgili belirsizlik sürüyor.

Bu konuda Prof. Yarımağan, katsayının tamamen kalkmasının beklenmemesi gerektiğini, ancak 0.3-0.8 arasındaki makasın daraltılarak, (Daha önce bu katsayılar 0.6-0.8 olabilir şeklinde açıklanmıştır. Yani 0.3 katsayısını 0.6'ya çıkarmayı düşünüyorlar) adayların lehine bir düzenleme yapılmasının daha olası ve yerinde bir gelişme olacağını belirtiyor.



SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK?
- 2010'daki YGS'nin (ilk aşama sınavı) nisan ayının ilk yarısında (4 veya 11 Nisan),
- LYS (ikinci aşama sınavlarının) sınavlarının ise haziran ayının son yarısında iki ardışık hafta sonu (20-21 ve 27-28 Haziran) yapılacağını anlıyoruz. Testlerin isimleri ve hangi derse ait olduğu kesinleştiğinden hareket edersek ayrıntılı tarih şu şekildedir:

20 Haziran Cumartesi günü LYS-1: Matematik Sınavı (Matematik, Geometri)
21 Haziran Pazar LYS-4: Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih, Coğrafya-2, Psikoloji/Sosyoloji/Mantık)
27 Haziran Cumartesi LYS-2: Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji)
28 Haziran Pazar LYS-3: Edebiyat-Coğrafya Sınavı (Türk Edebiyatı, Coğrafya-1)

Not: Yabancı Dil Sınavı'nın (LYS-5'in) ne zaman uygulanacağı konusu net değil.




SINAV KONULARI/İÇERİKLERİ VE UYGULANMASI NASIL OLACAK?
YGS Konuları; şu anda uygulanmakta olan ÖSS birinci bölüm içeriği ile aynı olacağı ve ortak müfredat konularını içereceği anlaşılıyor.

YGS'de dört farklı test uygulanacak: Temel Matematik, Türkçe, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri.
Henüz kesinlik kazanmamış olsa da, YGS'de adaylara her test ayrı bir kitapçık olarak dağıtılacak ve her testin kendi süresi olacak. YGS'ye girecek aday sayısının çok olması nedeniyle pratikte bu zor olabilecek. O nedenle henüz kesinlik kazanmamıştır bu.

LYS sınavlarındaki konular; şu anda uygulanmakta olan ÖSS ikinci aşama sınavından farklı olmayacak. Yani aynı konular olacak. Ayrıca hangi testin hangi isime sahip olduğuda kesinleştiini söyleyelim.

Ancak sınav uygulamasında önemli değişiklikler var. 5 farklı LYS yapılacak:
* LYS-1 : Matematik Sınavı (Matematik, Geometri)
* LYS-2 : Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji)
* LYS-3 : Edebiyat-Coğrafya Sınavı (Türk Edebiyatı, Coğrafya-1)
* LYS-4 : Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih, Coğrafya-2, Psikoloji/Sosyoloji/Mantık)
* LYS-5 : Yabancı Dil Sınavı (Almanca / Fransızca / İngilizce)


LYS'lerin uygulanmasında, derslerin test kitapçıkları ayrı ayrı olacak ve her ders için belli bir süre ayrılacak. Örneğin LYS-2'de Fizik, Kimya, Biyoloji için üç ayrı kitapçık olacak. Her testte sorulması planlanan soru sayısı (kesin olmamakla birlikte) 80-100. Her test için ayrı süre verilecek. Mesela önce fizik testi dağıtılacak, süre başlayacak, süre sonunda fizik testi toplanacak, sonra kimya testi dağıtılacak.

LYS-4 testi ile ilgili bir detayı açıklamakta fayda var. Bu testte yer alan Psikoloji/Sosyoloji/Mantık testi tek kitapçık olarak uygulanacak.

LYS-1 testi ile ilgili bir detay önem taşıyor. Bu sınavda Matematik ve Geometri testleri ayrı kitapçık olarak uygulanacak.


SORU SAYILARI NE KADAR OLACAK?
Sınavdaki soru sayıları henüz belli değil ancak, YGS'de sürenin 180 dakika olması soru sayısının da yine her testte 45 olacak şekilde toplam 180 olması büyük bir olasılık.

LYS sınavlarında her testte sorulması planlanan soru sayısı (kesin olmamakla birlikte) 80-100



SINAVLARDA HESAPLANACAK PUAN HESAPLAMALARI

YGS sonunda adayların 3 puanı hesaplanacak: Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık.

Puanların hesaplanma yöntemi henüz netlik kazanmadı. Bugün uygulanmakta olan hesaplama mantığının korunacağı anlaşılıyor. Sadece, halen en düşük 100 en yüksek 300 olan ÖSS puan aralığının değiştirilmesi söz konusu olabilir (100-500 ya da 500-1000 gibi)


Detayları henüz netlik kazanmamış olsa bile, YGS'de bir ya da iki baraj puan olması öngörülüyor (Şu andaki sistemde 145 ve 160'a karşılık gelen). Bu baraj puanlardan düşük olanı geçenler, açıköğretim önlisans ve lisans programlarına yerleşebilecekler ve iki yıllık meslek yüksekokulu önlisans programlarını (sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlar için) tercih edebilecekler. Ayrıca bazı lisans programlarına da (özellikle bazı meslek lisesi alanlarının devamı niteliğinde olup, ilgili meslek lisesi mezunlarının ek puan aldığı programlar) LYS'ye girmeye gerek kalmadan YGS ile yerleşmesinin söz konusu olabileceğni, bunun detaylarınınsa henüz netleşmediğini belirtti.

YGS'de ikinci ve daha yüksek baraj puanı geçen adaylar LYS'ye girme hakkı kazanacaklar. Bu konuda, Prof. Yarımağan, Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık YGS puanlarından herhangi birinden barajı aşıyor olmanın yeterli olacağını söyledi. Yani örneğin, YGS'de sadece Sözel'den barajı geçen bir aday LYS'de sayısal alan ile ilgili testlere de girebilecek.



LYS SINAVLARINDAKİ PUAN HESAPLAMALARI ÇOK FARKLI OLACAK.
YENİ sistemde, puan türlerinde beklenen artış, 'uygun vasıftaki adayı uygun bölüme yerleştirme' açısından sağlıklı ve etkin bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

LYS sonunda 4 temel puan grubu oluşacak:
* TM (Türkçe Matematik) (bugünkü sistemde EA-2'ye karşılık geliyor)
* MF (Matematik-Fen) (bugünkü sistemde SAY-2'ye karşılık geliyor)
* TS (Türkçe-Sosyal) (bugünkü sistemde SÖZ-2'ye karşılık geliyor)
* DİL (Yabancı Dil) (bugünkü sistemde DİL'e karşılık geliyor)

İşte bu noktada belki de yeni sistemin getirdiği en önemli değişiklik karşımıza çıkıyor. ÖSYM her puan grubunda alt puan türleri belirleyecek. Örneğin MF grubu içinde MF1, MF2, MF3.... şeklinde çok sayıda (alt) puan türü hesaplanacak. Puan türleri arasındaki fark, derslerin ağırlıklarıda olacak.

Hangi puan türünde, hangi dersin ne kadar ağırlıklı olacağı belli değil. Yeni uygulamada amaç, bölümlere yerleşecek adayların başarılarını bölümlerin beklentileri ile örtüştürmek. Örnek vermek gerekirse Mimarlık ile Biyoloji bölümlerini ele alalım. Şu andaki sistemde bu iki bölüm de SAY-2 puanı ile öğrenci alıyor. Ancak iyi bir mimar olabilmek için bilinmesi gereken biyoloji bilgisi ile iyi bir biyolog olmak için bilinmesi gereken biyoloji bilgisi doğal olarak birbirinden farklı ve şu andaki sistemde bu ayrıştırılamıyor. Yeni sistem ile bu ayrışma yapılabilecek.

Bu konuda merak edilebilecek bir konu, aynı isimli bölümlerin puan türlerinin ayrı olup olamayacağı. Prof. Yarımağan, aynı isimli bölümlerin farklı puan türü ile öğrenci almayacağını belirtiyor. Örneğin bazı inşaat mühendisliği bölümleri söz gelimi MF4 ile öğrenci alırken diğer inşaat mühendisliği bölümleri MF5 ile öğrenci almayacaklar.



YGS PUANI LYS PUANLARINI NASIL ETKİLEYECEK?
Bu konuda her ne kadar YÖK tarafından daha önce yapılan açıklamada LYS puanları hesaplanırken YGS'nin sadece temel-Matematik ve Türkçe testlerinin sonuçlarının dikkate alınacağı belirtilmişse de, Prof. Yarımağan, eğitim çevrelerinden gelen öneriler doğrultusunda YGS'deki tüm testlerin LYS puanında dikkate alınacağını belirtti. Yani ilk yapılan açıklamada YGS testindeki sadece Matematik ve Türkçe testleri LYS puanlarına katkı yapacaktı. YÖK bu yanlıştan dönerek artık YGS deki tüm testlerin LYS puanlarına katkı yapacağını açıklamıştır.


Bilindiği üzere, şu andaki sistemde birinci bölüm testlerinin ikinci puan türleri üzerindeki ağırlığı % 55-60 civarında. Yeni sistemde bu oranın % 35-40 civarında olacağı, Ünal Hoca'dan aldığımız detay bilgiler arasında.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://osmanlitarihi.yetkinforum.com
 
2010 ÖSS SİSTEMİNİN YENİ AYRINTILARI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Dünyanın Yeni 25 Harikası
» Üniversiteye Girişte Yeni Uygulama
» ÖSS'de 2010 Kaygısı
» VALEFOR Röportajı (Yeni Allbüm Öncesi)
» TNK Söyle Ruhum 2010

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Dark'n Stars :: | Eğitim & Öğretim | :: | Rehberlik & Danışmanlık |-
Buraya geçin: